Omslag foto tennis

Spelregels Padel

Hoe wordt padel gespeeld en wat zijn de regels bij padel?

Op een Padelbaan die 10 meter breed is en 20 meter lang. Omringd door wanden van glas en hekwerk. Je speelt Padel met een Padelracket en een Padelbal. Tijdens het spelen zijn ook de glazenwanden onderdeel van het padelspel. Hierdoor is kracht minder cruciaal, dit houdt in dat deze racketsport Padel door iedereen te spelen is. Strategie is belangrijker!

De spelregels lijken veel op die van tennis. Zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Maar de opslag is onderhands.

Door zijn sociale karakter is Padel ook een aantrekkelijke sport omdat het meestal wordt gespeeld met 4 personen, 2 tegen 2. Natuurlijk kan het ook enkel worden gespeeld.

Padellen Amstelveen - NTC de Kegel Amstelveen
Padellen Amstelveen - NTC de Kegel Amstelveen

Alle padel uitleg die je nodig hebt.

Ontdek alle belangrijke spelregels padel in het kort hieronder:

Scoreverloop Padel

De puntentelling padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Dan moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Opslag Padel

De opslag moet onderhands. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice).

De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10 x 10 m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop Padel

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt.

De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.
Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Kortom Padel is een plezierige én uitdagende bal- en racketsport voor álle sportievelingen.

Reserveer Padelbaan
Veel spelplezier met elkaar!